Menu

nl

Er bestaan simpele en leuke manieren om de hersenen te stimuleren en de hersenfuncties te bevorderen. Deze 6 activiteiten zullen je goed op weg helpen!

1. Sporten

Wil jij vandaag nog een beter functionerend brein? Ga lekker even sporten!

Sporten heeft veel positieve effecten op het lichaam en het brein. Zo bevordert het de doorbloeding naar de hersenen waardoor het zuurstofaanbod hoger wordt. Ook wordt de aanmaak van hormonen waar je je gelukkig en energiek van voelt (serotonine, dopamine en noradrenaline) gestimuleerd.

Het is niet nodig om een langdurige of complexe training te doen: iedere vorm van fysieke activiteit, zoals een stukje lopen of fietsen, draagt al bij aan een beter functionerend brein.

 

2. Spelletjes spelen

Bepaalde spelletjes kunnen de hersenen aanwakkeren, stimuleren en trainen. Zie het als een spier die sterker kan worden. Door spelletjes te doen kunnen bepaalde cognitieve vaardigheden versterkt worden. Die verbeterde vaardigheden zullen goed van pas komen in het dagelijkse leven.

Spelletjes die bijdragen: Foto puzzels, Strategie spelletjes, kruiswoordraadsels, kaart spelletjes, visualisatie puzzels of optische illusies.

 

3. Meditatie

Naast het feit dat mediteren goed voor de geest is, traint het ook de hersenen. Ons brein is namelijk constant aan het denken en kan op een dag tot wel 70.000 gedachtes hebben. Het vergt dan ook veel moeite om tijdens meditatie aan niets te denken, wat op zichzelf een training is!

De positieve effecten van meditatie zijn: verminderde stress, verbeterd geheugen, verbeterd humeur en verhoogde concentratie.

 

4. Luisteren naar muziek

Studies hebben aangetoond dat luisteren naar muziek de rechter hersenhelft versterkt en zelfs de structuur ervan verandert. Ook blijkt dat mensen die veel muziek luisteren beschikken over een hoge emotionele intelligentie. Al met al een goed argument om de hele dag naar je favoriete muziek te luisteren!

 

5. Tekenen

Tekenen en verven zijn activiteiten die de creatieve delen van de hersenen stimuleren. Activiteiten die de creatieve delen stimuleren, worden geassocieerd met een beter humeur en denkvermogen. Dus pak weer eens die tekenpotloden en begin jouw creatieve delen te activeren.

 

6. Schrijven

Schrijven kan veel hersenfuncties verbeteren en bevordert het uiten van gedachtes. Het schrijven van artikelen, blogs of een dagboek zijn voorbeelden van activiteiten die daar aan bijdragen. Het schrijven met de hand versterkt het geheugen veel meer dan typen. Daarom wordt vaak ook aangeraden samenvattingen met de hand te schrijven (je onthoudt het beter!).
Dat komt trouwens omdat de hersenen bij het schrijven met de hand de bewegingen ook registreren. Hiermee wordt dus op nog een andere manier de tekst geregistreerd, waardoor je het beter onthoudt.