Menu

nl

Nootropics zijn stoffen die de cognitieve functies optimaliseren (zoals het concentratievermogen en geheugen) en hebben positieve effecten op het brein. Ieder nootropic werkt op een andere manier en heeft dus een ander effect. Naast nootropics die vooral effecten hebben op functies als mentale focus, alertheid of geheugenvorming, richten sommige zich meer op stressbestendigheid of ontspanning. Een stof kan een nootropic genoemd worden indien het direct of indirect bijdraagt aan betere mentale prestaties, of wanneer het de hersenen ondersteunt of vitaal houdt.

1. Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is één van de krachtigste kruiden en wordt veel ingezet vanwege zijn stress-verlichtende eigenschappen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om het concentratievermogen en geheugen te verbeteren. Ashwagandha remt namelijk de afbraak van acetylcholine: dat is een neurotransmitter in het brein wat belangrijk is voor de concentratie, aandachtsspanne en geheugenvorming(1).

2. Cafeïne

Cafeïne is één van de meest gebruikte stimulanten en is afkomstig uit de natuur. Het wordt vooral gebruikt voor zijn Adenosine blokkerende werking. Adenosine is namelijk een neurotransmitter dat door het brein wordt afgegeven en zorgt ervoor dat je je vermoeid voelt. Daarnaast onderdrukt het de activiteiten in het brein. Cafeïne kan dankzij zijn moleculaire structuur de werking van Adenosine blokkeren. Daardoor krijg je juist het tegenovergestelde: je voelt je energiek en opgewekt (3).

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta su.

Aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos rem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat.

3. L-theanine

L-theanine is een stofje dat afkomstig is van theebladeren. Een kopje thee bevat meestal rond de 5 tot 10 mg L-theanine, afhankelijk van de soort thee en bereidingswijze. Dit stofje heeft een ontspannende werking en stimuleert de cognitie.
Bijzonder aan L-theanine is dat het veel is getest in combinatie met Cafeïne: studies tonen namelijk een synergetische werking tussen deze twee stoffen, dat wil zeggen dat de twee stoffen in combinatie een betere werking hebben dan wanneer ze afzonderlijk van elkaar worden ingenomen. Eén van de redenen is dat L-theanine bepaalde bijwerkingen van Cafeïne kan blokkeren, zoals een verhoogde bloeddruk (4).
Een studie uit 2017 liet zien dat een combinatie van Cafeïne en L-theanine significant de focus verhoogde en afdwalen verminderde tijdens het uitvoeren van taken (5).

4. Acetyl L-carnitine

Acetyl L-carnitine wordt als een krachtige antioxidant gezien voor het brein. Dat komt omdat dit stofje de bloed-hersen-barrière kan passeren en dus daadwerkelijk in het brein komt. Antioxidanten helpen het lichaam en brein om afvalstoffen onschadelijk te maken. Deze afvalstoffen kunnen in hogere mate vrij komen tijdens stressvolle momenten.

5. Huperzine-A

Dit stofje is afkomstig uit de Huperzia planten en vermindert de afbraak van acetylcholine (net als Ashwagandha). Zoals eerder benoemd is acetylcholine een neurotransmitter die zeer belangrijk is voor het geheugenvorming en een rol speelt bij de aandachtsspanne. De studies naar Huperzine-A hebben dus met name raakvlakken met het geheugen. Uit een studie bleek de stof het geheugen bij gezonde studenten te kunnen verbeteren (6).

6. Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea (Gouden Wortel) is een adaptogeen kruid: dat zijn stoffen die het brein in balans houden tijdens verhoogde mentale inspanningen en stress. Het Journal of the American Botanical Council rapporteerde dat er 180 studies zijn gedaan naar Rhodiola Rosea sinds 1960. Het kruid staat vooral bekend om het verbeteren van alertheid, energie, geheugen en stemming. Met name in stressvolle situaties geeft Rhodiola Rosea extra kracht om er mentaal doorheen te komen (7).

7. Panax ginseng

Ginseng is een van de populairste en best onderzochte kruiden ter wereld. Het wordt in Noord-Amerika en Azië al duizenden jaren gebruikt. Onderzoekers hebben in honderden klinische studies de werkzaamheid van ginseng gerapporteerd, waarbij het momenteel met name bekend staat op zijn concentratie verhogende en geheugen verbeterende werking (8).
Ginseng stimuleert ook de mentale energie en wordt vaak als vervanger van cafeïne ingezet (wanneer men bijvoorbeeld overgevoelig is voor cafeïne).