Menu

nl

Vraag jij je ook wel eens af hoe sommige mensen alles kunnen onthouden, terwijl jij alleen al een pak melk met cruesli op een boodschappenlijstje moet zetten? Wil jij ook wel je geheugen verbeteren? Geen zorgen, je hoeft geen genie te zijn om dingen beter te kunnen onthouden: maak kennis met de methode van Loci.

De methode van Loci

Je geheugen verbeteren kan makkelijk door het gebruik van de methode van Loci . Dit wordt gedaan door middel van het bewandelen van een virtuele route. In je hoofd bedenk je een bepaalde route, bijvoorbeeld door het huis of de route naar jouw supermarkt. In die route koppel je de dingen die je wilt onthouden aan locaties/objecten/situaties die je op jouw geplande route tegen komt. Hoe gekker de combinatie, des te beter je het onthoudt.

Ter illustratie: aan jouw voordeur hangt stokbrood. Je maakt de deur open en ziet een aap hangen met bananen in zijn hand. Vervolgens loop je naar de kraan en draait die open: er vloeit cola uit. (te onthouden: stokbrood, bananen, cola)

Waarom werkt dit?

Door het bekende op jouw route te combineren met datgene wat je moet onthouden, en dit op een opvallende of gekke manier te koppelen, zal je merken dat dit daadwerkelijk beter blijft hangen. Omdat je een gekke of ongewone combinatie maakt voor de hersenen, trekt het onbewust meer de aandacht en onthoud je het beter.

Aan de slag!

Stap 1:
Bedenk hoeveel dingen je wilt onthouden. Als je bijvoorbeeld 8 dingen moet onthouden voor jouw boodschappenlijstje, bedenk dan een route met 8 locaties/objecten/situaties.

 
Stap 2:
Koppel ieder ding die je wilt onthouden aan een bepaald locatie/object/situatie. Bijvoorbeeld dat je een aap ziet met bananen in zijn hand. Hoe gekker de locatie/object/situatie, des te beter je het onthoudt.

 
Stap 3:
Loop de route met de gekke combinaties een aantal keren langs. Je zult al meteen merken dat je dingen niet meer vergeet. Hoe vaker je de methode van Loci gebruikt, des te beter je er in wordt!

Herhaal dit regelmatig om beter te worden in het gebruik van de methode van Loci, en onderga zelf waarom zoveel mensen op deze manier hun geheugen verbeteren!